Programmatisk annonsering betyder att man använder mjukvara för att köpa digital annonsering i motsats till den traditionella processen som innebär manuell hantering, offerter och förhandlingar. Egentligen betyder det att använda maskiner för att köpa annonser.

Varför ska du bry dig om programmatisk annonsering? 

Innan programmatisk annonsering köpta men digitala annonser mellan säljare och köpare vilket kan bli dyrt, billigt eller mittemellan. Priset berodde till stor del på säljaren och köparens förhandlingsförmåga. Programmatisk annonsering tar bort den osäkerheten och är mer effektivt och därigenom billigare. Människor blir sjuka, behöver sova och hittar på en massa annat. Maskiner gör det inte.

Teknologin används för att ersätta människor med enklare uppgifter men det är inte det enda. Mjukvaran köper också annonser på så kallade RTB, real time bidding, auktioner. Den kan också köpa en garanterad mängd visningar från en annons, så kallad “programmatic direct”.

En av de största fördelarna med programmatisk annonsering är att man kan styra annonseringen med hjälp av artificiell intelligens. Mjukvara känner av vilka kunder som är mest troliga att köpa från er (eller vilket mål ni nu satt upp) med hjälp av data från 1000-tals tidigare kampanjer och kan därför optimera din annonsering på ett sätt som inte var möjligt tidigare. Även tidigare surfhistorik och beteende styr vart och hur dina annonser visas.

Är programmatic framtiden för annonsköp?

Förmodligen! Vissa annonsörer har nu egna inhouse personer som arbetar med programmatisk annonsering. Just nu går det bara att köpa digital annonsering programmatiskt men redan nu experimenterar mediehus med att göra det i andra medier också som TV.

Behöver du hjälp med er programmatiska annonsering?

Kontakta oss för vidare diskussion. Vi jobbar med flera olika verktyg och kan nå 90% av Sveriges sajter idag. Med hjälp av oss slipper du hantera detta själv och vi kan mot en låg avgift hantera dina kampanjer och ge full transparens med rapporter på ert resultat.

 

Divi WordPress Themes